Jest to jedna z pierwszych roślin, które można spotkać na wiosnę w ogrodzie. Rośnie bardzo szybko, osiągając wysokość nawet do 2 metrów. Uchodzi jako symbol miłości. Potocznie nazywany maggi, gdyż wchodzi w skład popularnych kostek maggi. Smakiem i zapachem przypomina seler. Posiada intensywny aromat, którego nie traci podczas gotowania, więc można go dodawać już na początku gotowania.
Zioło to dodaje się do zup, szczególnie tych, które zawierają ziemniaki oraz strączkowe - fasolę, soczewicę lub zielony groszek. Stosuje się też do przyprawiania duszonych mięs. Można użyć go również do aromatyzowania sosów i sałatek.
Stosowany jako środek wykrztuśny. Wykorzystuje się go przy problemach żołądkowych, problemach z pęcherzem i nerkami oraz migrenowych bólach głowy czy reumatyzmie. Leczy niestrawności, słaby apetyty, wzdęcia i kolkę. Posiada właściwości moczopędne oraz przeciwgrzybiczne.
INNE ZIOŁA