Tymianek obraz

Tymianek

Nazywany jest macierzanką. Przyjemny aromat tymianku współgra z wieloma innymi ziołami – podkreśla ich smak. Szczypta tego ziela pasuje niemal do każdej potrawy.

Zastosowanie:

Pomaga w trawieniu tłustych dań (wieprzowiny, kaczki, gęsi), nadaje się do baraniny, dziczyzny, ryb, potraw z roślin strączkowych. Możemy go stosować do mięs mielonych, pizzy i bigosu. Gałązkę tymianku dorzucamy do potraw duszonych, zup, warzyw, sosów pomidorowych podczas gotowania – wyjmujemy przed podaniem.

Właściwości:

Posiada właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Skutecznie wspomaga pracę układu oddechowego i pokarmowego. Tymianek ma działanie przeciwbakteryjne i aseptyczne, dlatego skutecznie łagodzi infekcje gardła i jamy ustnej. Działa także wykrztuśnie i rozkurczowo.Jednak stosowanie tymianku bez umiaru może się źle skończyć, ponieważ zawarty w nim tymol, spożyty w większej ilości, jest trujący.

INNE ZIOŁA
line