line
line
Pasta serowa obraz

Pasta serowa

Smaczne i pożywne śniadanie potrafi naładować pozytywną energią na cały dzień.

Kocham gotować, jednak o poranku mam na to mało czasu.
Wtedy doskonale sprawdzają się dodatki przygotowane dzień wcześniej, takie jak pasta serowa. Dzieci ją uwielbiają! Do tego odrobina pieczywa lub świeżych warzyw i śniadanie do szkoły gotowe!

Zapraszam na śniadanie!

stopwatch

15 min.

cape

łatwy

Składniki

2 jajka
1 czubata łyżka twarogu (ok. 65 g) 
2 łyżki gęstego jogurtu
2 czubate łyżki startego, twardego żółtego sera
1 łyżka poszatkowanego koperku
sól
pieprz

Opcjonalnie do dekoracji:
rzodkiewki
szczypiorek
pomidor
ogórek
sałata

Sposób przygotowania

Jajka wkładamy do rondelka z chłodną wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez około 9 - 10 minut. Po tym czasie schładzamy je pod strumieniem zimnej wody, a następnie obieramy. Przekrajamy na pół i wyjmujemy żółtka, które rozcieramy widelcem w misce. Dodajemy twaróg oraz jogurt. Całość przyprawiamy solą i pieprzem, wciąż starannie mieszając, by rozetrzeć ewentualne grudki. Jeżeli przygotowujemy pastę tylko dla dorosłych, możemy doprawić ją pikantnymi przyprawami, np. ostrą mieloną papryką. Odłożone białka jajek bardzo drobno siekamy i dodajemy do miski z pastą. Wsypujemy starty żółty ser oraz drobno poszatkowany koperek. Całość dokładnie mieszamy. Pastę możemy jeść od razu albo wstawić do lodówki, by się schłodziła. Gotową masą smarujemy pajdy chleba lub świeże bułki. Tak przyrządzone kanapki dekorujemy wedle uznania sałatą, rzodkiewką bądź innymi warzywami.

Pasta serowa obraz

Pasta serowa

Smaczne i pożywne śniadanie potrafi naładować pozytywną energią na cały dzień.

Kocham gotować, jednak o poranku mam na to mało czasu.
Wtedy doskonale sprawdzają się dodatki przygotowane dzień wcześniej, takie jak pasta serowa. Dzieci ją uwielbiają! Do tego odrobina pieczywa lub świeżych warzyw i śniadanie do szkoły gotowe!

Zapraszam na śniadanie!

stopwatch

15 min.

cape

łatwy

Składniki

2 jajka
1 czubata łyżka twarogu (ok. 65 g) 
2 łyżki gęstego jogurtu
2 czubate łyżki startego, twardego żółtego sera
1 łyżka poszatkowanego koperku
sól
pieprz

Opcjonalnie do dekoracji:
rzodkiewki
szczypiorek
pomidor
ogórek
sałata

Sposób przygotowania

Jajka wkładamy do rondelka z chłodną wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez około 9 - 10 minut. Po tym czasie schładzamy je pod strumieniem zimnej wody, a następnie obieramy. Przekrajamy na pół i wyjmujemy żółtka, które rozcieramy widelcem w misce. Dodajemy twaróg oraz jogurt. Całość przyprawiamy solą i pieprzem, wciąż starannie mieszając, by rozetrzeć ewentualne grudki. Jeżeli przygotowujemy pastę tylko dla dorosłych, możemy doprawić ją pikantnymi przyprawami, np. ostrą mieloną papryką. Odłożone białka jajek bardzo drobno siekamy i dodajemy do miski z pastą. Wsypujemy starty żółty ser oraz drobno poszatkowany koperek. Całość dokładnie mieszamy. Pastę możemy jeść od razu albo wstawić do lodówki, by się schłodziła. Gotową masą smarujemy pajdy chleba lub świeże bułki. Tak przyrządzone kanapki dekorujemy wedle uznania sałatą, rzodkiewką bądź innymi warzywami.

Gulasz wołowy w ciemnym piwie obraz

Gulasz wołowy w ciemnym piwie

Piwo, w nieco innej wersji niż ta, którą znamy obecnie, popularne było już w starożytności. Wtedy wyrabiano je m.in. z... chleba.

Dzisiaj związek tego charakterystycznego napoju z jedzeniem powraca w wielkim stylu. Korzysta się z niego nie tylko w Niemczech podczas słynnych, piwnych festiwali, ale również w Wielkopolsce.
W połączeniu z soczystą wołowiną i aromatycznymi przyprawami zdobył moje podniebienie!
Zapraszam na obiad!

stopwatch

3 godz.

cape

łatwy

Składniki

Sos:

  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 200 g świeżych lub mrożonych kurek
  • 1 łyżka mąki pszennej Dobra Nasza!
  • 2 łyżki masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 ml śmietany 22% Danone
  • sól Dobra Nasza!
  • pieprz
  • oliwa z oliwek Monini

Marynata:

  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 200 g świeżych lub mrożonych kurek
  • 1 łyżka mąki pszennej Dobra Nasza!
  • 2 łyżki masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 ml śmietany 22% Danone
  • sól Dobra Nasza!
  • pieprz
  • oliwa z oliwek Monini

Kluseczki:

  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 200 g świeżych lub mrożonych kurek
  • 1 łyżka mąki pszennej Dobra Nasza!
  • 2 łyżki masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 ml śmietany 22% Danone

Opcjonalnie:

  • mix sałata

Sposób przygotowania

Wołowinę kroimy w dużą kostkę (dzięki temu pozostanie soczysta), wycinamy ścięgna i błony, tłuszcz zostawiamy. Obtaczamy mięso w mące, delikatnie strzepując jej nadmiar. Smażymy partiamina rozgrzanym oleju, aż osiągnie złoty kolor, a następnie przekładamy do dużego garnka. Na patelnię z pozostałościami po smażeniu mięsa wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę, plastry marchewki i cienko posiekany ząbek czosnku. Podsmażamy, aż cebula zmięknie. Przyprawiamy warzywa kuminem i utartymi w moździerzu goździkami. Podlewamy całość połową bulionu. Dokładnie mieszamy i przelewamy wszystko do garnka z wołowiną. Dodajemy rozmaryn, drugi ząbek czosnku, na koniec zalewamy pozostałym bulionem oraz szklanką piwa. Przykrywamy i gotujemy na niedużym gazie ok. 2,5 godziny. Kiedy mięso będzie miękkie, doprawiamy danie solą i pieprzem. Gulasz najlepiej smakuje z kaszą gryczaną niepaloną lub kawałkami chrupiącej bagietki.

Smacznego

Gulasz wołowy w ciemnym piwie obraz

Gulasz wołowy w ciemnym piwie

Piwo, w nieco innej wersji niż ta, którą znamy obecnie, popularne było już w starożytności. Wtedy wyrabiano je m.in. z... chleba.

Dzisiaj związek tego charakterystycznego napoju z jedzeniem powraca w wielkim stylu. Korzysta się z niego nie tylko w Niemczech podczas słynnych, piwnych festiwali, ale również w Wielkopolsce.
W połączeniu z soczystą wołowiną i aromatycznymi przyprawami zdobył moje podniebienie!
Zapraszam na obiad!

stopwatch

3 godz.

cape

łatwy

Składniki

Sos:

  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 200 g świeżych lub mrożonych kurek
  • 1 łyżka mąki pszennej Dobra Nasza!
  • 2 łyżki masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 ml śmietany 22% Danone
  • sól Dobra Nasza!
  • pieprz
  • oliwa z oliwek Monini

Marynata:

  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 200 g świeżych lub mrożonych kurek
  • 1 łyżka mąki pszennej Dobra Nasza!
  • 2 łyżki masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 ml śmietany 22% Danone
  • sól Dobra Nasza!
  • pieprz
  • oliwa z oliwek Monini

Kluseczki:

  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 200 g świeżych lub mrożonych kurek
  • 1 łyżka mąki pszennej Dobra Nasza!
  • 2 łyżki masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 ml śmietany 22% Danone

Opcjonalnie:

  • mix sałata

Sposób przygotowania

Wołowinę kroimy w dużą kostkę (dzięki temu pozostanie soczysta), wycinamy ścięgna i błony, tłuszcz zostawiamy. Obtaczamy mięso w mące, delikatnie strzepując jej nadmiar. Smażymy partiamina rozgrzanym oleju, aż osiągnie złoty kolor, a następnie przekładamy do dużego garnka. Na patelnię z pozostałościami po smażeniu mięsa wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę, plastry marchewki i cienko posiekany ząbek czosnku. Podsmażamy, aż cebula zmięknie. Przyprawiamy warzywa kuminem i utartymi w moździerzu goździkami. Podlewamy całość połową bulionu. Dokładnie mieszamy i przelewamy wszystko do garnka z wołowiną. Dodajemy rozmaryn, drugi ząbek czosnku, na koniec zalewamy pozostałym bulionem oraz szklanką piwa. Przykrywamy i gotujemy na niedużym gazie ok. 2,5 godziny. Kiedy mięso będzie miękkie, doprawiamy danie solą i pieprzem. Gulasz najlepiej smakuje z kaszą gryczaną niepaloną lub kawałkami chrupiącej bagietki.

Smacznego

line
line