Zwane lebiodką lub dzikim majerankiem. Nie traci zapachu pod wpływem gotowania. Dobrze komponuje się z innymi ziołami, jak bazylia, majeranek, tymianek lub pieprz. Wchodzi w skład ziół prowansalskich.
Jest niezastąpiony do pizzy i spaghetti. Doskonale smakuje z pomidorami. Przyprawiamy nim sosy do ryb, pieczeń czy pieczone ziemniaki. Nadaje się również do dań z roślin strączkowych, jak groch i fasola, również do sałat, serów i owoców morza. Do potraw mięsnych najlepiej dodawać je pod koniec gotowania.
Ma właściwości antyseptyczne, przeciwzapalne, dezynfekujące (np. stosowane przy bólach zębów). Stosowane jako lek na żołądek, jelita i dolegliwości układu oddechowego. Działa odtruwająco, wiatropędnie, łagodzi rany, podrażnienia i choroby skóry. Pomaga w leczeniu chorób dróg oddechowych.
INNE ZIOŁA