Istnieje wiele odmian bazylii, które różnią się kolorem i wielkością. Najbardziej popularna jest tradycyjna bazylia zielona. Ma lekki smak goryczki. Należy ją dodawać z umiarem pod koniec gotowania. Bazylia wchodzi w skład ziół prowansalskich.
Możemy ją stosować praktycznie do wszystkiego. Idealnie komponuje się z pomidorami. Wykorzystujemy ją do sałatek, pasztetów, omletów, twarogów, mięsa, makaronów, warzyw, owoców morza oraz dań kuchni włoskiej.
Pobudza apetyt, działa rozkurczowo, przyspiesza trawienie, łagodzi dolegliwości żołądkowe i poprawia pracę nerek. Korzystnie wpływa na układ oddechowy. Skutecznie koi nerwy, uwalnia od gorączki i stanów zapalnych. Postawiona przy łóżku podczas snu zapewni lepszą jego jakość poprzez działanie wyciszające i odprężające. W przypadku podrażnienia dziąseł, należy wcierać bazylię w podrażnione lub bolące miejsce.
INNE ZIOŁA