line
line
Pasta serowa obraz

Pasta serowa

Smaczne i pożywne śniadanie potrafi naładować pozytywną energią na cały dzień.

Kocham gotować, jednak o poranku mam na to mało czasu.
Wtedy doskonale sprawdzają się dodatki przygotowane dzień wcześniej, takie jak pasta serowa. Dzieci ją uwielbiają! Do tego odrobina pieczywa lub świeżych warzyw i śniadanie do szkoły gotowe!

Zapraszam na śniadanie!

stopwatch

15 min.

cape

łatwy

Składniki

2 jajka
1 czubata łyżka twarogu (ok. 65 g) 
2 łyżki gęstego jogurtu
2 czubate łyżki startego, twardego żółtego sera
1 łyżka poszatkowanego koperku
sól
pieprz

Opcjonalnie do dekoracji:
rzodkiewki
szczypiorek
pomidor
ogórek
sałata

Sposób przygotowania

Jajka wkładamy do rondelka z chłodną wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez około 9 - 10 minut. Po tym czasie schładzamy je pod strumieniem zimnej wody, a następnie obieramy. Przekrajamy na pół i wyjmujemy żółtka, które rozcieramy widelcem w misce. Dodajemy twaróg oraz jogurt. Całość przyprawiamy solą i pieprzem, wciąż starannie mieszając, by rozetrzeć ewentualne grudki. Jeżeli przygotowujemy pastę tylko dla dorosłych, możemy doprawić ją pikantnymi przyprawami, np. ostrą mieloną papryką. Odłożone białka jajek bardzo drobno siekamy i dodajemy do miski z pastą. Wsypujemy starty żółty ser oraz drobno poszatkowany koperek. Całość dokładnie mieszamy. Pastę możemy jeść od razu albo wstawić do lodówki, by się schłodziła. Gotową masą smarujemy pajdy chleba lub świeże bułki. Tak przyrządzone kanapki dekorujemy wedle uznania sałatą, rzodkiewką bądź innymi warzywami.

Pasta serowa obraz

Pasta serowa

Smaczne i pożywne śniadanie potrafi naładować pozytywną energią na cały dzień.

Kocham gotować, jednak o poranku mam na to mało czasu.
Wtedy doskonale sprawdzają się dodatki przygotowane dzień wcześniej, takie jak pasta serowa. Dzieci ją uwielbiają! Do tego odrobina pieczywa lub świeżych warzyw i śniadanie do szkoły gotowe!

Zapraszam na śniadanie!

stopwatch

15 min.

cape

łatwy

Składniki

2 jajka
1 czubata łyżka twarogu (ok. 65 g) 
2 łyżki gęstego jogurtu
2 czubate łyżki startego, twardego żółtego sera
1 łyżka poszatkowanego koperku
sól
pieprz

Opcjonalnie do dekoracji:
rzodkiewki
szczypiorek
pomidor
ogórek
sałata

Sposób przygotowania

Jajka wkładamy do rondelka z chłodną wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez około 9 - 10 minut. Po tym czasie schładzamy je pod strumieniem zimnej wody, a następnie obieramy. Przekrajamy na pół i wyjmujemy żółtka, które rozcieramy widelcem w misce. Dodajemy twaróg oraz jogurt. Całość przyprawiamy solą i pieprzem, wciąż starannie mieszając, by rozetrzeć ewentualne grudki. Jeżeli przygotowujemy pastę tylko dla dorosłych, możemy doprawić ją pikantnymi przyprawami, np. ostrą mieloną papryką. Odłożone białka jajek bardzo drobno siekamy i dodajemy do miski z pastą. Wsypujemy starty żółty ser oraz drobno poszatkowany koperek. Całość dokładnie mieszamy. Pastę możemy jeść od razu albo wstawić do lodówki, by się schłodziła. Gotową masą smarujemy pajdy chleba lub świeże bułki. Tak przyrządzone kanapki dekorujemy wedle uznania sałatą, rzodkiewką bądź innymi warzywami.

Polędwiczki z kurkami i kluseczkami ziemniaczanymi obraz

Polędwiczki z kurkami i kluseczkami ziemniaczanymi

Polędwiczkom do idealnego smaku wystarczy tylko odrobina soli, pieprzu i krótkie smażenie.

Za radą swojej babci serwuję je z aromatycznymi kurkami i słynnym, wielkopolskim przysmakiem - kluseczkami ziemniaczanymi.

Zapraszam na obiad!

stopwatch

50 min.

cape

średnia trudność

Składniki

Sos:

  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 200 g świeżych lub mrożonych kurek
  • 1 łyżka mąki pszennej Dobra Nasza!
  • 2 łyżki masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 ml śmietany 22% Danone
  • sól Dobra Nasza!
  • pieprz
  • oliwa z oliwek Monini

Marynata:

  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 200 g świeżych lub mrożonych kurek
  • 1 łyżka mąki pszennej Dobra Nasza!
  • 2 łyżki masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 ml śmietany 22% Danone
  • sól Dobra Nasza!
  • pieprz
  • oliwa z oliwek Monini

Kluseczki:

  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 200 g świeżych lub mrożonych kurek
  • 1 łyżka mąki pszennej Dobra Nasza!
  • 2 łyżki masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 ml śmietany 22% Danone

Opcjonalnie:

  • mix sałata

Sposób przygotowania

W misce łączymy miód z musztardą. Dodajemy piwo, pokrojony w plasterki czosnek oraz pozostałe przyprawy. Wszystko starannie mieszamy. Polędwiczki kroimy na trzycentymetrowe kawałki. Mięso zanurzamy w marynacie, przykrywamy folią spożywczą Dobra Nasza!, a następnie odkładamy na noc do lodówki. Gotujemy ziemniaki w mundurkach i po przestygnięciu obieramy ze skórki. Przeciskamy przez praskę, dodajemy jajko, obie mąki, tymianek oraz sól. Całość ugniatamy do momentu, aż ciasto stanie się jednolitą masą. Formujemy kluseczki, które gotujemy partiami w osolonym wrzątku. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy kurki. Podsmażamy przez ok. 6 minut, po czym dodajemy pokrojony w plasterki czosnek. Po 3 minutach posypujemy łyżką mąki i starannie mieszamy. Na rozgrzanej oliwie smażymy zamarynowane wcześniej polędwiczki – ok. 4 minuty z każdej strony. Zmniejszamy gaz pod kurkami, a następnie wlewamy śmietankę. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem. Mięso wkładamy do sosu i chwilę podgrzewamy.

Polędwiczki z kurkami i kluseczkami ziemniaczanymi obraz

Polędwiczki z kurkami i kluseczkami ziemniaczanymi

Polędwiczkom do idealnego smaku wystarczy tylko odrobina soli, pieprzu i krótkie smażenie.

Za radą swojej babci serwuję je z aromatycznymi kurkami i słynnym, wielkopolskim przysmakiem - kluseczkami ziemniaczanymi.

Zapraszam na obiad!

stopwatch

50 min.

cape

średnia trudność

Składniki

Sos:

  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 200 g świeżych lub mrożonych kurek
  • 1 łyżka mąki pszennej Dobra Nasza!
  • 2 łyżki masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 ml śmietany 22% Danone
  • sól Dobra Nasza!
  • pieprz
  • oliwa z oliwek Monini

Marynata:

  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 200 g świeżych lub mrożonych kurek
  • 1 łyżka mąki pszennej Dobra Nasza!
  • 2 łyżki masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 ml śmietany 22% Danone
  • sól Dobra Nasza!
  • pieprz
  • oliwa z oliwek Monini

Kluseczki:

  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 200 g świeżych lub mrożonych kurek
  • 1 łyżka mąki pszennej Dobra Nasza!
  • 2 łyżki masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 ml śmietany 22% Danone

Opcjonalnie:

  • mix sałata

Sposób przygotowania

W misce łączymy miód z musztardą. Dodajemy piwo, pokrojony w plasterki czosnek oraz pozostałe przyprawy. Wszystko starannie mieszamy. Polędwiczki kroimy na trzycentymetrowe kawałki. Mięso zanurzamy w marynacie, przykrywamy folią spożywczą Dobra Nasza!, a następnie odkładamy na noc do lodówki. Gotujemy ziemniaki w mundurkach i po przestygnięciu obieramy ze skórki. Przeciskamy przez praskę, dodajemy jajko, obie mąki, tymianek oraz sól. Całość ugniatamy do momentu, aż ciasto stanie się jednolitą masą. Formujemy kluseczki, które gotujemy partiami w osolonym wrzątku. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy kurki. Podsmażamy przez ok. 6 minut, po czym dodajemy pokrojony w plasterki czosnek. Po 3 minutach posypujemy łyżką mąki i starannie mieszamy. Na rozgrzanej oliwie smażymy zamarynowane wcześniej polędwiczki – ok. 4 minuty z każdej strony. Zmniejszamy gaz pod kurkami, a następnie wlewamy śmietankę. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem. Mięso wkładamy do sosu i chwilę podgrzewamy.

line
line