line
line
Pasta serowa obraz

Pasta serowa

Smaczne i pożywne śniadanie potrafi naładować pozytywną energią na cały dzień.

Kocham gotować, jednak o poranku mam na to mało czasu.
Wtedy doskonale sprawdzają się dodatki przygotowane dzień wcześniej, takie jak pasta serowa. Dzieci ją uwielbiają! Do tego odrobina pieczywa lub świeżych warzyw i śniadanie do szkoły gotowe!

Zapraszam na śniadanie!

stopwatch

15 min.

cape

łatwy

Składniki

2 jajka
1 czubata łyżka twarogu (ok. 65 g) 
2 łyżki gęstego jogurtu
2 czubate łyżki startego, twardego żółtego sera
1 łyżka poszatkowanego koperku
sól
pieprz

Opcjonalnie do dekoracji:
rzodkiewki
szczypiorek
pomidor
ogórek
sałata

Sposób przygotowania

Jajka wkładamy do rondelka z chłodną wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez około 9 - 10 minut. Po tym czasie schładzamy je pod strumieniem zimnej wody, a następnie obieramy. Przekrajamy na pół i wyjmujemy żółtka, które rozcieramy widelcem w misce. Dodajemy twaróg oraz jogurt. Całość przyprawiamy solą i pieprzem, wciąż starannie mieszając, by rozetrzeć ewentualne grudki. Jeżeli przygotowujemy pastę tylko dla dorosłych, możemy doprawić ją pikantnymi przyprawami, np. ostrą mieloną papryką. Odłożone białka jajek bardzo drobno siekamy i dodajemy do miski z pastą. Wsypujemy starty żółty ser oraz drobno poszatkowany koperek. Całość dokładnie mieszamy. Pastę możemy jeść od razu albo wstawić do lodówki, by się schłodziła. Gotową masą smarujemy pajdy chleba lub świeże bułki. Tak przyrządzone kanapki dekorujemy wedle uznania sałatą, rzodkiewką bądź innymi warzywami.

Pasta serowa obraz

Pasta serowa

Smaczne i pożywne śniadanie potrafi naładować pozytywną energią na cały dzień.

Kocham gotować, jednak o poranku mam na to mało czasu.
Wtedy doskonale sprawdzają się dodatki przygotowane dzień wcześniej, takie jak pasta serowa. Dzieci ją uwielbiają! Do tego odrobina pieczywa lub świeżych warzyw i śniadanie do szkoły gotowe!

Zapraszam na śniadanie!

stopwatch

15 min.

cape

łatwy

Składniki

2 jajka
1 czubata łyżka twarogu (ok. 65 g) 
2 łyżki gęstego jogurtu
2 czubate łyżki startego, twardego żółtego sera
1 łyżka poszatkowanego koperku
sól
pieprz

Opcjonalnie do dekoracji:
rzodkiewki
szczypiorek
pomidor
ogórek
sałata

Sposób przygotowania

Jajka wkładamy do rondelka z chłodną wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez około 9 - 10 minut. Po tym czasie schładzamy je pod strumieniem zimnej wody, a następnie obieramy. Przekrajamy na pół i wyjmujemy żółtka, które rozcieramy widelcem w misce. Dodajemy twaróg oraz jogurt. Całość przyprawiamy solą i pieprzem, wciąż starannie mieszając, by rozetrzeć ewentualne grudki. Jeżeli przygotowujemy pastę tylko dla dorosłych, możemy doprawić ją pikantnymi przyprawami, np. ostrą mieloną papryką. Odłożone białka jajek bardzo drobno siekamy i dodajemy do miski z pastą. Wsypujemy starty żółty ser oraz drobno poszatkowany koperek. Całość dokładnie mieszamy. Pastę możemy jeść od razu albo wstawić do lodówki, by się schłodziła. Gotową masą smarujemy pajdy chleba lub świeże bułki. Tak przyrządzone kanapki dekorujemy wedle uznania sałatą, rzodkiewką bądź innymi warzywami.

Kacze udka po poznańsku obraz

Kacze udka po poznańsku

Poznań i okolice to dla mnie kaczka i gęś do tego szare kluchy lub buchty (pyzy) i już jestem w Wielkopolsce. Niżej danie inspirowane tradycyjnym przepisem na całą kaczkę po poznańsku.

Marynujcie uda kacze najlepiej przez noc, będą znacznie smaczniejsze, podobnie można przygotować również piersi z kaczki, wtedy pieczcie je znacznie krócej niż podane w przepisie, bo pierś z kaczki po upieczeniu powinna być różowa w środku. Zamiast jabłek użyjcie gruszek lub pomarańczy będzie pysznie! 

Smacznego!

stopwatch

1,5 godz.

cape

trudny

Składniki

4 udka kacze
3 ząbki czosnku
½ łyżeczki ostrej papryki
1 łyżka oleju
1 łyżka masła
1 szklanka bulionu drobiowego
¼ szklanki białego wina
2 jabłka
Sok z ½ cytryny
Majeranek
Sól
Ok. 1 łyżki mąki

Sposób przygotowania

Ucieramy w moździerzu czosnek z 1 łyżeczką soli i ½ łyżeczki pieprzu. Pastą smarujemy udka kacze i odkładamy na min. 1 godzinę do lodówki, a najlepiej na noc. Jabłka obieramy, kroimy na ósemki, skrapiamy sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Rozgrzewamy na patelni masło i olej, przesmażamy udka kacze na złoto, przekładamy do brytfanki, układamy jabłka, przyprawiamy wszystko majerankiem, zalewamy winem wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni. Po ok. 45 minutach pieczenia rozrabiamy bulion z mąką i polewamy udka. Pieczemy kolejne 10 minut i serwujemy z kluskami na parze, szarymi kluskami lub kaszą do tego podajemy modrą kapustę.

Smacznego!

Kacze udka po poznańsku obraz

Kacze udka po poznańsku

Poznań i okolice to dla mnie kaczka i gęś do tego szare kluchy lub buchty (pyzy) i już jestem w Wielkopolsce. Niżej danie inspirowane tradycyjnym przepisem na całą kaczkę po poznańsku.

Marynujcie uda kacze najlepiej przez noc, będą znacznie smaczniejsze, podobnie można przygotować również piersi z kaczki, wtedy pieczcie je znacznie krócej niż podane w przepisie, bo pierś z kaczki po upieczeniu powinna być różowa w środku. Zamiast jabłek użyjcie gruszek lub pomarańczy będzie pysznie! 

Smacznego!

stopwatch

1,5 godz.

cape

trudny

Składniki

4 udka kacze
3 ząbki czosnku
½ łyżeczki ostrej papryki
1 łyżka oleju
1 łyżka masła
1 szklanka bulionu drobiowego
¼ szklanki białego wina
2 jabłka
Sok z ½ cytryny
Majeranek
Sól
Ok. 1 łyżki mąki

Sposób przygotowania

Ucieramy w moździerzu czosnek z 1 łyżeczką soli i ½ łyżeczki pieprzu. Pastą smarujemy udka kacze i odkładamy na min. 1 godzinę do lodówki, a najlepiej na noc. Jabłka obieramy, kroimy na ósemki, skrapiamy sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Rozgrzewamy na patelni masło i olej, przesmażamy udka kacze na złoto, przekładamy do brytfanki, układamy jabłka, przyprawiamy wszystko majerankiem, zalewamy winem wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni. Po ok. 45 minutach pieczenia rozrabiamy bulion z mąką i polewamy udka. Pieczemy kolejne 10 minut i serwujemy z kluskami na parze, szarymi kluskami lub kaszą do tego podajemy modrą kapustę.

Smacznego!

line
images
line